Organisatie

De Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO) en de Utrechtse metalvereniging VIRUS daagden elkaar in 2001 uit om te bepalen waar nu eigenlijk de beste metalband vandaan kwam. Dit resulteerde in de eerste Metal Battle, waaraan toen slechts enkele bands meededen. De winnaar van deze eerste editie was de Zutphense band Slayne. Ondertussen heeft de EHBO het stokje overgedragen aan Noord Geldersch Metaal en Occultfest. De Metal Battle is inmiddels de grootste underground metalcontest van Nederland. Hieronder een korte omschrijving van deze Metalminnende organisaties.

Enschedese HeadBangers Organisatie

De Enschedese HeadBangers Organisatie is opgericht in 1999 door studenten die vonden dat er in Enschede en omgeving te weinig metal geprogrammeerd werd. Uit de vereniging zijn een festival (HeadBanging Enschede) en een radioprogramma(De Betonmolen) voortgekomen.

Noord Geldersch Metaal

Stichting Noord Geldersch Metaal is ontstaan uit de organisatie achter Rockcafe Fred & Ed. Met het sluiten van de kroeg dreigde de metalscene in Harderwijk een beetje uit elkaar te vallen. En juist op een moment dat de scene binnen Harderwijk een groei door maakte. De laatste maanden in Rockcafe Fred & Ed werden we ook steeds vaker geconfronteerd met regionaal publiek. En met al deze ervaringen in 't achterhoofd is de stap gemaakt naar Noord Geldersch Metaal. Gecentraliseerd in Harderwijk, maar met de bedoeling de metalscene in de regio sterker en groter te maken. Het is de bedoeling dat de website een centrale ontmoetingsplaats wordt voor regionale metalheads, waar zij in contact kunnen komen met elkaar. We hopen dat er uit deze onderlinge contacten hele mooie dingen ontstaan, die de metalscene weer ten goede komen. Hoewel we een organisatie voor en door metalheads zijn, willen we ook andere groeperingen niet buiten de deur houden. Onze feesten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, al zullen we nimmer er ons programma op aanpassen.

Kijk voor meer informatie op:
www.noordgeldersmetaal.nl

Occultfest

Omdat het tweede Occultfest in 2003 als besloten feest ca. 350 bezoekers trok, adviseerde de wijkagent er een officieel festival van te maken. Hiervoor is 8 juni 2004 Stichting Occultfest opgericht en wordt er elk jaar een vergunning aangevraagd en verkregen.

Occultfest heeft een dubbel podium in de vorm van een kasteel en beschikt over een camping pal naast de festivalweide. Er worden elk jaar in het weekend rond de eerste zaterdag van September 20 rock- en metal-bands geprogrammeerd. Door de inzet van een hechte groep vrijwilligers en onbezoldigd bestuur kunnen de prijzen laag worden gehouden.

Kijk voor meer informatie op:
www.occultfest.nl